Onderhoud

Gefeliciteerd met je aankoop! Lees je nog even mee met een paar belangrijke opmerkingen?

Hout en bamboe

Heb je een mooi product van hout of bamboe besteld bij ons? Groot gelijk! Waar je dan wel rekening mee moet houden, is dat het resultaat van de lasergravure afhankelijk is van de ondergrond. Onze bamboe borrelplanken zijn ‘gelast’. Dat betekent dat verschillende stroken geperst bamboe aan elkaar gelijmd zijn. Daarom kun je in de lasergravure het verschil zien per strook. Iedere strook bamboe heeft net weer andere eigenschappen en dichtheid, wat zich aftekent in het effect van de laser. Hetzelfde geldt voor onze houten planken. Het vochtpercentage in het hout bepaalt mede het resultaat van het laseren. Veel vocht in het hout betekent dat meer van de energie van de laser geabsorbeerd kan worden. En dat zie je terug in de gravure. Dit zijn geen productiefouten, maar hoort bij het laseren in natuurproducten. We maken natuurlijk geen stickers die op onze producten geplakt zitten. We halen materiaal weg en het materiaal reageert daarop. Het effect is het meest waarneembaar bij afbeeldingen waar veel ‘zwart’ in zit. Als u dit wilt voorkomen, kunt u hier rekening mee houden bij het ontwerp of ons om advies vragen. We denken graag mee!

Glas

Ook glas is aan product wat soms kleine onzuiverheden heeft waar de laser op kan reageren. Zo kan er lokaal iets dieper of juist minder diep gegraveerd worden. Dit is geen fout, maar het gevolg van de samenstelling van het glas. Over het algemeen zie je daar overigens niks van. Soms zie je een kleine rafeltje als je met je neus op het glas zit. Maar wij adviseren om je neus alleen tijdens het drinken tegen het glas te drukken 🙂

Onderhoud

Als je een houten item (bijvoorbeeld een plank of bewaarblik) ontvangen hebt, dan het zijn dat de gravure nog wat zwart afgeeft. Dat is normaal. De laser verbrand namelijk de bovenste laag van het materiaal. En waar iets verbrandt, daar ontstaat roet. Een houten intem kun je voorzichtig schoonmaken met wat water en afwasmiddel als je afgeven vervelend vindt. Uiteindelijk zal het afgeven ook vanzelf wel verminderen.

Om optimaal te kunnen genieten van je borrelplank, heeft je plank minimaal onderhoud nodig. We adviseren de volgende punten daarbij in de gaten te houden:

  • Doe je borrelplank NOOIT in de vaatwasser! Maak hem direct na gebruik schoon. Aangekoekte kaasresten gaan er de volgende ochtend een stuk lastiger af. Gebruik eventueel een beetje warm water met wat afwasmiddel. Laat de plank daarna rechtopstaand aan de lucht drogen. Gebruik GEEN schuurmiddel of -sponzen. Daarmee ruw je de plank alleen maar op, waardoor hij steeds slechter schoongemaakt kan worden.
  • Wrijf de plank een paar keer per jaar in met olie. Laat dat er rustig intrekken. Bij bamboe-planken is dat overigens niet nodig. De bamboe planken zijn heel hard en nemen nauwelijks iets op.

Op deze manier heb je lang plezier van je eigen persoonlijke borrelplank.

Onze glazen zijn vaatwasserbestendig. Maarrrrr…. wij zouden hier zelf niet voor kiezen! Na verloop van tijd wordt je gravure er niet mooier op. Bovendien is het glansspoelmiddel in je vaatwasser ‘killing’ voor die goede schuimkraag op je speciaal biertje. Dus tenzij je liever engelse pints drinkt: even met het handje afwassen.

Cookies! Lekker en handig. Wij kunnen cookies plaatsen om deze site goed te laten werken.

X